Vakvernieuwing maatschappijleer

Vakvernieuwing maatschappijleer en Methode M

In het schooljaar 2024-2025 moet er een nieuw examenprogramma liggen voor maatschappijleer. Methode M volgt dit proces op de voet en houdt je steeds op de hoogte via deze blog.

Wat gaat er veranderen?

Je kunt verwachten dat de (sub)domeinen van maatschappijleer voor vmbo, havo en vwo gelijk worden getrokken. Een groot deel van de examenstof is nog steeds relevant, maar mag geactualiseerd en aangescherpt worden. Een voorbeeld hiervan zou het pleidooi van ons zijn om de maatschappelijke ladder niet meer te gebruiken.

Er wordt al openlijk gesproken over het onderbrengen van burgerschapinhouden bij maatschappijleer in de bovenbouw. Dit betekent een aanzienlijke uitbreiding van het examenprogramma. Je mag verwachten dat het advies aan scholen gaat zijn om meer uren maatschappijleer te formeren.

Wat betreft de nieuwe inhouden kunnen we met een schuin oog naar het werk van curriculum.nu kijken, dan waren dit de ‘bouwstenen’ die men voor burgerschap had opgenomen:

Vakvernieuwing maatschappijleer - doelen van burgerschap
Bron: SLO

De uitwerkingen van de bouwstenen uit curriculum.nu staan uitgeschreven op de website van curriculum.nu.

Planning

Fases bij de vakvernieuwing maatschappijleer
Bron: SLO

De minister liet op 12 december in een overleg met Kamerleden weten dat in 2024 de concept examenprogramma’s moet worden opgeleverd en dat in het schooljaar 2024-2025 pilots kunnen worden uitgevoerd. Vervolgens moet het nieuwe examenprogramma nog vastgelegd worden in een wet. Of het dan gelijk verplicht is, hangt af van de tijd die uitgevers zijn gegund om nieuw lesmateriaal te maken.

Wat doet Methode M?

Diverse gebruikers van Methode M zijn vertegenwoordigd in de vakvernieuwingscommissie. Daarnaast zijn we vertegenwoordigd in de advieskring voor uitgevers en werken we nauw samen met de NVLM.

We kijken uit naar een nieuw programma en we verwachten geen enkel probleem om tijdig met een nieuwe dan wel aangepaste versie van Methode M voor maatschappijleer te komen.

Meer informatie over de vakvernieuwing

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.