Vakvernieuwing maatschappijleer

Vakvernieuwing maatschappijleer en Methode M

In het schooljaar 2024-2025 moet er een nieuw examenprogramma liggen voor maatschappijleer. Deze gaat dan op zijn vroegst schooljaar 2026-2027. Methode M volgt dit proces op de voet en houdt je steeds op de hoogte via deze blog.

Wat gaat er veranderen?

In 2024 is het examenprogramma Maatschappijleer voor vmbo, havo, en vwo geactualiseerd. Dit is een langverwachte stap om het vak relevant en actueel te houden in een snel veranderende samenleving. De belangrijkste focus ligt op het integreren van actuele maatschappelijke thema’s zoals burgerschap, digitale geletterdheid en diversiteit.

Er zijn nieuwe domeinen en subdomeinen geïntroduceerd, die voor alle schoolniveaus (vmbo, havo, vwo) uniform zijn opgesteld. Dit zorgt voor consistentie in de leerinhouden en een betere aansluiting tussen de verschillende niveaus.

Bron: SLO

Belangrijkste veranderingen

  • Actueler curriculum: Het vak wordt inhoudelijk aangepast om in te spelen op moderne uitdagingen zoals duurzaamheid, technologie en maatschappelijke vraagstukken.
  • Vernieuwd examenprogramma: De huidige, vaak vage eindtermen worden concreter geformuleerd. Hierdoor wordt duidelijker wat leerlingen moeten beheersen.
  • Meer focus op burgerschap: Het programma legt nadruk op democratische waarden, mensenrechten en digitale geletterdheid.
  • Differentiatie: Hoewel er eenheid is in het curriculum voor alle niveaus, zijn er verschillen in complexiteit en verdieping afhankelijk van de schoolsoort.
  • Digitaal burgerschap: Leerlingen leren kritisch omgaan met digitale technologie en media.

Waarom het verandert

De huidige examenprogramma’s dateren uit de late jaren ’90 en zijn grotendeels verouderd. Met de snelle veranderingen in de samenleving is er behoefte aan een programma dat inspeelt op thema’s als burgerschap, digitale transformatie en sociale cohesie. Daarnaast moet het nieuwe programma beter aansluiten bij vervolgopleidingen en de hedendaagse samenleving. Een voorbeeld hiervan is het pleidooi van ons om de maatschappelijke ladder niet meer te gebruiken.

Planning

Fases bij de vakvernieuwing maatschappijleer
Bron: SLO

De minister liet op 12 december in een overleg met Kamerleden weten dat in 2024 de concept examenprogramma’s moet worden opgeleverd en dat in het schooljaar 2024-2025 pilots kunnen worden uitgevoerd. Vervolgens moet het nieuwe examenprogramma nog vastgelegd worden in een wet. Of het dan gelijk verplicht is, hangt af van de tijd die uitgevers zijn gegund om nieuw lesmateriaal te maken. De verwachting is dat je pas vanaf 2028 van start kan gaan met het nieuwe programma.

De aanpassing van het examenprogramma is een meerjarenproces:

  • 2024: Conceptsyllabi worden ontwikkeld en getest.
  • 2025: Het nieuwe programma wordt beproefd in scholen.
  • 2028-2030: Het nieuwe examenprogramma wordt volledig ingevoerd.

Wat doet Methode M?

Methode M is nauw betrokken bij het proces. Diverse gebruikers van Methode M zijn vertegenwoordigd in de vakvernieuwingscommissie. Daarnaast zijn we vertegenwoordigd in de advieskring voor uitgevers en werken we nauw samen met de NVLM.

We kijken uit naar een nieuw programma en we verwachten geen enkel probleem om tijdig met een nieuwe dan wel aangepaste versie van Methode M voor maatschappijleer te komen.

Meer informatie over de vakvernieuwing

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.