Privacy by design. Hoe Methode M omgaat met persoonsgegevens

Privacy blijft een belangrijk onderwerp. Ook in het onderwijs, of misschien wel juist in het onderwijs. Als leraren maatschappijleer, zijn wij ons extra bewust van het recht op privacy. Vanaf de start van Methode M hebben we rekening gehouden met privacy van leerlingen. We noemen dit privacy by design.

Bij het werken volgens Privacy by Design wordt al bij de start van het ontwerpen van een informatiesysteem rekening gehouden met privacy. De aandacht voor privacy blijft tijdens de gehele levensduur van het systeem bestaan. Het doel is de beveiliging van persoonsgegevens te optimaliseren. Dat kan al door na te denken over de noodzakelijkheid van het opslaan, welke gegevens zijn echt nodig en welke niet? Ook moet rekening worden gehouden met de hele levenscyclus van de data: opslag, wijziging en verwijdering.

Bron: Justitia.nl

Daarom hanteert Methode M het uitgangspunt: wij willen niets van leerlingen weten. Het is ook niet nodig voor het functioneren van de lesmethode.

Ieder account krijgt bij ons een uniek nummer, de persoonsgegevens die we daaraan koppelen zijn een e-mailadres, ip-adres en optioneel een gebruikersnaam. Alle data die een leerling genereert, worden aan dit unieke nummer gekoppeld. Antwoorden op opdrachten en resultaten van oefentoetsen zijn hiervan voorbeelden. Bij het verwijderen van een account gaan ook deze data direct de prullenbak in.

Geen Google Analytics meer

Om de privacy van onze gebruikers te waarborgen, gaan we zelfs nog een stap verder. Zo heeft Methode M sinds dit jaar afscheid genomen van Google Analytics. We werken nu met statistiekensoftware die we zelf hosten, waardoor we controle houden over welke gegevens er worden opgeslagen en waar deze worden opgeslagen.

Op deze manier kan Methode M de privacy van alle gebruikers volledig garanderen.

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.