Zomervakantie 2024: Boekentips!

De zomervakantie breekt bijna aan voor iedereen in onderwijsland. Tijd om in je luie campingstoel er een mooi boek bij te pakken. Hoe leuk is het dan om een boek te lezen dat aansluit bij je vakgebied? De redactie van Methode M presenteert de zomervakantie 2024 boekentips en wenst je alvast veel leesplezier!

Foto: Sambath

Armoede uitgelegd aan mensen met geld, van Tim Jongers
Dit boek onderzoekt de complexe oorzaken en gevolgen van armoede in onze samenleving. Jongers legt uit hoe structurele ongelijkheid en beleidskeuzes bijdragen aan de armoedeval, en belicht de persoonlijke verhalen van degenen die ermee worstelen. Het boek biedt een kritische blik op de rol van rijkdom en macht, en roept op tot meer empathie en actie om armoede effectief aan te pakken.

Misschien moet je iets lager mikken van Milo vd Kamp
Een satirisch boek dat de prestatiedruk en ambities in onze maatschappij kritisch bekijkt. Van der Kamp neemt de lezer mee door de absurditeiten van het altijd hoger en beter willen presteren, en toont aan hoe dit vaak leidt tot teleurstelling en stress. Het boek moedigt aan om realistischer en meer tevreden te zijn met wie we zijn en wat we hebben.

Onzichtbare vrouwen, van Caroline Criado-Perez
‘Onzichtbare vrouwen’ onthult hoe onze wereld is ontworpen voor en door mannen, waardoor vrouwen systematisch worden benadeeld. Het boek onderzoekt diverse gebieden zoals gezondheid, werk en technologie, en laat zien hoe het gebrek aan genderdata leidt tot ongelijke kansen en gevaarlijke situaties voor vrouwen. Criado-Perez pleit voor een beter begrip en gebruik van genderdata om een rechtvaardiger en inclusievere samenleving te creëren.

’t Hooge Nest, van Roxane van Iperen
Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gingen en een onderduikadres opzetten in het huis ’t Hooge Nest. Dit huis werd een toevluchtsoord voor veel onderduikers, maar uiteindelijk werden de zussen verraden en naar concentratiekampen gedeporteerd. Van Iperen beschrijft hun moed en doorzettingsvermogen, en onthult tegelijkertijd een minder bekend stuk Nederlandse oorlogsgeschiedenis.

Voor ieder wat waars, van Rob Wijnberg
Rob Wijnberg onderzoekt hoe de moderne informatiemaatschappij leidt tot een overvloed aan alternatieve feiten en subjectieve waarheden. Wijnberg analyseert de invloed van media, technologie en politiek op ons begrip van de werkelijkheid en hoe deze factoren bijdragen aan polarisatie en verwarring. Het boek roept op tot kritisch denken en het herwaarderen van objectiviteit en waarheid in een tijdperk van desinformatie.

De identiteitsval, van Yascha Mounk
In ‘De identiteitsval’ onderzoekt Yascha Mounk hoe identiteiten op basis van ras, geslacht, religie en andere kenmerken onze politiek en samenleving steeds meer verdelen. Mounk betoogt dat de focus op groepsidentiteit leidt tot polarisatie en uitsluiting, en pleit voor een hernieuwde nadruk op gedeelde waarden en individuele vrijheid. Het boek biedt inzicht in de gevaren van identiteitsdenken en de mogelijkheden voor een meer inclusieve en verenigde samenleving.

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.