Leren voor het eindexamen met Methode M

Voor het eerst zijn de eindexamens van maatschappijkunde gebaseerd op de herziening van de syllabus. Extra spannend dus hoe het Cito daar mee om is gegaan in de nieuwe centrale eindexamens. Voor ons als docenten dus de taak om leerlingen nog eens extra goed voor te bereiden op het cse. Dat kan heel eenvoudig met methode M.

Ten eerste zitten de modules van maatschappijkunde van Methode M bomvol met goede eindexamenoefeningen. Daarnaast bevat Methode M een aparte module die zich specifiek richt op de analyse van het maatschappelijk vraagstuk (ook los te bestellen). Hierin is Methode M uniek ten opzichte van andere methoden.

Graag wijzen we jullie ook nog op de twee gratis tools die we recent beschikbaar hebben gesteld:

Quizlet Methode M - Maatschappijleer

We hebben alle begrippen van maatschappijkunde op Quizlet gezet en extra oefentoetsen gemaakt voor Kahoot. Met al deze extra’s van Methode M maak jij het voor je leerlingen wel heel aantrekkelijk om te oefenen met de leerstof van maatschappijkunde!

Succes met het klaarstomen van de leerlingen voor het eindexamen!

Opdracht De Bijstand

Over een paar jaar heb je waarschijnlijk je vmbo-diploma op zak. En weer een paar jaar later heb mogelijk zelfs een mbo-opleiding afgerond. En dan ga je natuurlijk aan het werk! Eindelijk een fulltime inkomen. Toch? Maar wat nou als het niet lukt om een baan te vinden? Dan kom je terecht in de bijstand. De bijstand, wat is dat eigenlijk?  

In deze opdracht ga je onder andere onderzoeken waarom de bijstand is ontstaan en wat het verschil is met de participatiewet.

Bekijk deze opdracht op Methode M

Deze keuzeopdrachten zijn een onderdeel van Methode M, de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde én burgerschap. Neem een gratis proeflicentie van 3 weken of schaf de hele set aan voor slechts €3,95 per leerling.

Speel Kahoot met je eindexamenleerlingen

Al eerder zetten wij alle begrippen van Methode M in Quizlet. Dit maakt het voor leerlingen nog aantrekkelijker om te leren voor de toetsen. Dat bracht ons op het idee om ook Kahoot! te integreren/toe te vroegen aan onze Methode. We zijn daarom gestart met oefentoetsen in Kahoot.

De eindexamenonderwerpen Politiek en beleid en Criminaliteit en Rechtsstaat staan al online, zodat je ze nog kunt oefenen met je klas voor de eindexamens! Grijp je kans en Ga direct naar onze profielpagina.

afbeelding kahoot

Na de zomervakantie zorgen we ervoor dat van alle modules en alle niveaus van maatschappijleer én maatschappijkunde een oefentoets beschikbaar is in Kahoot. Bekijk alle Kahoots hier.

Feedbackweken op Methode M

We zijn ons alweer aan het voorbereiden op volgend schooljaar. Zoals je weet staat de actualiteit bij Methode M altijd centraal. Nieuws dat aansluit bij de belevingswereld van jouw leerlingen geeft jouw lessen maatschappijleer een extra boost. We staan dan ook te trappelen om Methode M helemaal klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Met nieuws dat jouw leerlingen raakt.

Maar we kijken ook verder dan de actualiteit. En daarbij hebben we jouw hulp nodig. Leggen we alle lesstof goed uit? Kunnen we een aantal functionaliteiten verbeteren? Waar moet onze aandacht naar toe?Om dit goed te bepalen, is input vanuit de gebruikers heel belangrijk. Daarom is het de hoogste tijd voor de feedbackweken.

Alle gebruikers die inloggen op Methode M zien op de homepage een link naar een feedbackformulier met een aantal vragen die ons gaan helpen Methode M nog verder te verbeteren. Alles wat we vragen is 5 minuutjes van jouw tijd om ons te laten weten hoe jij en jouw leerlingen Methode M ervaren.

Vul dus snel de vragenlijst in en maak kans op een bol.com cadeaubon ter waarde van 10 euro. We verloten er 10 onder docenten en 10 onder leerlingen.

Samen maken we de beste methode voor maatschappijleer!

Heel erg bedankt alvast!

Opdrachten Oorlog in Oekraïne

Opdrachten Oorlog in Oekraïne vmbo
Foto: Matti

We zijn allemaal geschrokken door de inval van Rusland in Oekraïne. De mate waarin de omringende landen hun steun uitspreken voor Oekraïne en de maatregelen die de NAVO neemt, maakt dat oorlog best wel dichtbij voelt.

Lees verder

Samenwerking met Peppels

Maakt jouw school gebruik van Peppels? Dan hebben wij goed nieuws: voortaan kun je de lessen van Methode M direct klaarzetten in Peppels. Handig voor jou en voor de leerlingen!

Lees verder

Begrippen Methode M nu op Quizlet

Quizlet Methode M - Maatschappijleer

Nieuw! Begrippen maatschappijleer en maatschappijkunde oefenen op Quizlet

Hoe houd je de aandacht van je leerlingen vast? Onze leerlingen staan over het algemeen niet juichen als ze een hele waslijst aan begrippen moeten leren. Hoe maak je het dan toch interessant? Door hen uit te dagen met spelletjes!

Lees verder

Nieuw: Werkboeken voor maatschappijleer!

Voor iedereen die de voordelen van een online methode graag wil combineren met werken op papier, hebben wij goed nieuws: Met ingang van schooljaar 2022/2023 kun je werkboeken downloaden bij Methode M! De werkboeken zijn beschikbaar voor alle modules van maatschappijleer. Er zijn aparte werkboeken voor basis, kader en g/t-niveau.

De werkboeken vormen een aanvulling op de methode en zijn op verschillende manieren in te zetten. Zo zijn ze bijvoorbeeld zeer geschikt als je leerlingen meer wilt laten schrijven of sneller het huiswerk wilt controleren. Zo combineer je het vertrouwde van papier, met de mogelijkheden van online.

Zelfstandig werken

Niet elke leerling heeft altijd de instructie van de docent nodig om de opdrachten in de les te maken. Leerlingen die gebaat zijn bij zelfstandig werken, kunnen met het werkboek op hun eigen tempo en niveau de stof doorwerken. De werkboeken leiden de leerling stap voor stap door de methode. Zo heb jij je handen vrij voor de rest.

Differentiëren: voor extra hulp, of juist verdieping

Er zijn aparte werkboeken voor basis- , kader en g/t-leerlingen. De werkboeken volgen de opdrachten in de methode en bieden daarnaast ruimte voor differentiatie. Voor leerlingen die wat meer moeite hebben met de stof, zijn er de plusopdrachten. Leerlingen die juist meer uitdaging nodig hebben, kunnen de expertopdrachten maken. 

Leren voor de toets

De werkboeken bieden door hun opzet de leerlingen ook een uitstekende basis voor een samenvatting van de lesstof. Elke les bevat een kader waarin leerlingen vragen beantwoorden over de belangrijkste begrippen en leerdoelen. Door deze kaders nogmaals door te lezen en te leren, zijn leerlingen goed voorbereid op de toets.

Extra: lesplanner

Met de handige lesplanner voorin het werkboek leren leerlingen hun eigen planning te maken en hierop te reflecteren. Leerlingen vullen vooraf in wat ze per les willen afhebben en checken aan het eind van de les of dit gelukt is.

De werkboeken worden gratis in ons Schoolbeheer aangeboden en kunnen door de school zelf geprint worden. Nieuwsgierig naar het werkboek? Mail ons en wij sturen er graag een naar je toe.

Kerstpuzzel 2021

Methode M's Kerstpuzzel 2021
Foto van freestocks.org

Let op! Vanwege de lockdown hebben we het insturen van de Kerstpuzzel verlengd! Insturen kan nu tot zaterdag 15 januari.

Jingle all the way! Ook dit jaar heb je dankzij Methode M weer een mooie afsluiter van het kalenderjaar. Dit jaar hebben we een Kerstpuzzel met 21 uitdagende vragen, waarvan de antwoorden samen een zin vormen. Zet je klas aan de slag met de actualiteit van het afgelopen jaar!

Ga naar de Kerstpuzzel 2021!

Wie wint dit jaar de slagroomtaart?

Onder de inzenders met de juiste oplossing verloten we een slagroomtaart. Vorig jaar won A4BK van RSG Wolfs uit Hogeveen! Let op: Alleen Methode M-scholen dingen mee naar de slagroomtaart.