Vakvernieuwing maatschappijleer

Vakvernieuwing maatschappijleer en Methode M

In het schooljaar 2024-2025 moet er een nieuw examenprogramma liggen voor maatschappijleer. Methode M volgt dit proces op de voet en houdt je steeds op de hoogte via deze blog.

Wat gaat er veranderen?

Een belangrijke vraag, waar niemand op dit moment het antwoord op heeft. De vakvernieuwingscommissie is in juni 2022 begonnen. Het wordt een nauwgezet proces, met vier fasen, elk levert weer een product op.

Fases bij de vakvernieuwing maatschappijleer
Bron: SLO

Hierdoor kunnen we nog niet met zekerheid zeggen hoe groot de verandering gaat zijn. Uit de “startnotitie” opgesteld voor de vakvernieuwingscommissie, is duidelijk dat diverse onderdelen van burgerschap een grote rol krijgen in het ‘nieuwe maatschappijleer’. De zogenoemde “bouwstenen” van curriculum.nu:

Vakvernieuwing maatschappijleer - doelen van burgerschap
Bron: SLO

De uitwerkingen van de bouwstenen uit curriculum.nu staan uitgeschreven op de website van curriculum.nu. Han Noordink, curriculumexpert bij het SLO, zei tijdens deze webinar dat we niet een nieuw vak hoeven te verwachten, het gaat om een actualisatie. En in het geval van maatschappijleer wordt er ook gekeken om de examenprogramma’s op niveau (vmbo, havo, vwo) meer gelijk te trekken.

Planning

De minister liet op 12 december in een overleg met kamerleden weten dat in 2024 de concept examenprogramma’s moet worden opgeleverd en dat in het schooljaar 2023-2024 pilots worden uitgevoerd.

En nu?

Geduld en wachten op de eerste tussentijdse producten. Op diverse plekken zullen de eerste producten worden gedeeld, waarna er ook veel feedback wordt gevraagd.

Wij houden je via deze pagina op de hoogte zodra er meer nieuws is.

Meer informatie over de vakvernieuwing