Opdracht thema politiek

Opdrachten thema politiek
Afbeelding: Methode M

De politiek speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe het politieke systeem in Nederland werkt en hoe de regels in Nederland tot stand komen.

Methode M heeft een aantal opdrachten gemaakt die passen bij het thema politiek.

Democratie

We zijn met 17 miljoen mensen in Nederland. We kunnen niet allemaal beslissen over wat er in Nederland gebeurt. Toch hebben we invloed op de regels die er in Nederland zijn. Dat heet democratie.

Bekijk deze opdracht op Methode M

Dictatuur

Nederland is een democratie. Dat wil zeggen dat de burgers van Nederland in vrijheid leven en mogen meebeslissen over de regels in het land. Een land waar burgers minder vrij zijn en ook niet mogen meebeslissen, noemen we een dictatuur. Aan het hoofd staat de dictator.

Bekijk deze opdracht op Methode M

Mensenrechten

Dit is het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het klinkt logisch, maar dat wij in Nederland deze rechten hebben is helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Bekijk deze opdracht op Methode M

De Grondwet

De belangrijkste wetten van Nederland staan in de Grondwet. Iedereen, ook de koning of de minister-president, moet zich aan de Grondwet houden.

Bekijk deze opdracht op Methode M

De Tweede Kamer

Je hebt ongetwijfeld al van de Tweede Kamer gehoord. Misschien heb je er zelfs met school een bezoek aan gebracht. In de Tweede Kamer worden belangrijke zaken voor het land besloten. Hoog tijd om te snappen wat ze nu precies doen “daar in Den Haag”.

Bekijk deze opdracht op Methode M

Europese Unie

De Europese Unie is een samenwerking van landen in Europa die op heel veel gebieden met elkaar samenwerken. Een idee dat begon met zes landen (waaronder Nederland) en uitgroeide tot wel 27 landen op dit moment.

Bekijk deze opdracht op Methode M

De gemeente

Beslist het parlement van Nederland ook over met het aanleggen van een stadspark in jouw gemeente? En is de minister verantwoordelijk voor de verlichting bij jou in de straat? Nee, dat regelt de gemeente!

Bekijk deze opdracht op Methode M

De Koning

Nederland is een koninkrijk. Er zijn nog maar 27 landen in de wereld die een soortgelijk koninkrijk hebben. Het hebben van een koningshuis is iets van lang geleden, toch houdt Nederland vast aan zijn koning.

Bekijk deze opdracht op Methode M

Deze opdrachten zijn een onderdeel van Methode M, de lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Neem een gratis proeflicentie van 3 weken.

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.