Niets is leuker dan het behandelen van de module Politiek tijdens verkiezingstijd. Onze leerlingen, die niet altijd even goed op de hoogte zijn van wat er speelt in Den Haag, krijgen nu wél veel mee van het verkiezingscircus.
Ze zien de verschillende partijen met hun posters, en krijgen iets mee van de debatten op televisie en online. Het was al een spannende tijd en de mogelijke politieke veranderingen in Nederland maakt het nu nog extra aansprekend.
In deze blog verzamelen we de tools van van Methode M, maar ook daarbuiten om de Tweede Kamerverkiezingen 2023 extra aandacht te kunnen geven.
Actualiteitslessen
We hebben meerdere lessen als lesmateriaal voor de tijdens de verkiezingen.
De verkiezingen! – Waar gaan die Tweede Kamerverkiezingen eigenlijk over? Met behulp van deze keuzeopdracht maken je leerlingen kennis met de belangrijkste werkzaamheden van de Tweede Kamer en leren zij over de standpunten van de verschillende partijen.
De val van het kabinet – Waarom hebben we nu nieuwe verkiezingen? Wat ging er vooraf en waarom kon het vorige kabinet het niet tot het eind volhouden? Deze vragen en meer worden beantwoord met deze keuzeopdracht.
Democratie in Nederland – Wat is democratie en hoe werkt democratie in Nederland? Herhaal nog eens de belangrijkste onderdelen van een democratie met de keuzeopdracht.
Methode M-stemwijzer: Jongerenstemtest.nl
Bij de vorige editie is hij meer dan 100.000 keer ingevuld. De Methode M stemwijzer. Een toegankelijke stemwijzer voor scholieren. In maximaal 14 stellingen weten wij welke partij bij jou past. Daarnaast bepalen we ook je voorkeur voor links of rechts en progressief of conservatief.
Vul een uniek label in om de resultaten van je klas in een eigen overzicht te zien. (bijvoorbeeld: https://www.jongerenstemtest.nl/uitslag/schoolnaam-klasnaam)
Ga naar de stemwijzer: Jongerenstemtest.nl
Methode M-special: De Tweede Kamer
De module “De Tweede Kamer” bevat een overzicht van alle partijen met de laatste video’s, lijsttrekkers en kenmerkende standpunten. Gebruik deze special met de bijbehorende keuzeopdracht voor spreekbeurten, of gewoon naar eigen inzicht.
Ga naar de Tweede Kamer-special
En wat is er verder nog te vinden?
De Coalitiemeter van EenVandaag. Welke partijen kunnen op basis van de laatste zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag een coalitie vormen? Hoeveel zijn er nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer? Met de coalitiemeter heb je snel een eenvoudig grafisch overzicht om te laten zien wat een meerderheid maakt.
De interactieve schoolplaat van de Tweede Kamer. Welkom in de Tweede Kamer. Aan de hand van de video’s en foto’s leer je meer over hoe de Nederlandse democratie werkt.
Download de verkiezingsposters verzameld door ProDemos. Wil jij je lokaal een beetje aankleden met de verkiezingsposters. ProDemos heeft ze voor je verzameld.