Prinsjesdag kijkt weer om de hoek 👀 Hier wil je uiteraard aandacht aan geven in je les. Het internet staat vol met materiaal hierover, maar het liefst wil je een hapklare werkvorm die goed te volgen is voor de leerling en direct toepasbaar is voor jouw les. Zoek niet verder, Methode M to the rescue!
Methode M doet het weer net even anders. Geen langdradige lesstof, maar een korte uitleg over Prinsjesdag. Daarna gaan leerlingen snel in groepjes aan de slag om een Rijksbegroting na te bootsen. Waar geven zij hun geld aan uit en vooral: waarom maken zij die keuze?
Deze gratis les van Methode M helpt jou om leerlingen inzicht te geven in het maken van een begroting en hen Prinsjesdag uit te leggen. Doe er je voordeel mee en stay tuned op Methode M: de meest actuele methode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap!
Een nieuw schooljaar, een nieuw kabinet! Maak in deze actualiteitsles kennis met programmakabinet-Schoof. Hoe een kabinet wordt gevormd, dat dit programmakabinet net iets anders is dan een normaal kabinet en wat de plannen zijn leer je in deze les.
Deze gratis les van Methode M helpt jou om dit extra bijzondere kabinet uit te leggen aan je leerlingen. Doe er je voordeel mee en stay tuned op Methode M: de meest actuele methode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap!
Leerlingen moeten zich kunnen ontwikkelen volgens de kernwaarden van de wet op burgerschapsonderwijs. Scholen moeten aantonen dat zij structureel werken aan burgerschap.
Wij hebben de oplossing die op ieder niveau van onderwijs kan worden geïntegreerd.
Heb je een fijne vakantie gehad? Hopelijk ben je even tot rust gekomen en heb je voldoende zon opgepikt om het nieuwe schooljaar krachtig te beginnen! Zoals je van Methode M mag verwachten hebben wij allerminst stilgezeten. We vertellen je in deze blog over alle veranderingen.
Iedereen die in Nederland woont, moet in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Toch krijgen nog veel Nederlanders te maken met discriminatie. Wat is discriminatie precies, en waar komt het vandaan? En: Wat kun je ertegen doen?
In deze opdracht gaan we kijken wat de oorzaken van discriminatie zijn en wat we ertegen kunnen doen.
Hoe je met andere mensen omgaat, wordt voor een groot deel bepaald door je waarden en normen. Maar wat zijn dat eigenlijk? Heeft iedereen dezelfde waarden en normen, of kan dat verschillen per persoon?
In deze opdracht leer je wat waarden en normen zijn en hoe deze kunnen verschillen per plaats en tijd.
De zomervakantie breekt bijna aan voor iedereen in onderwijsland. Tijd om in je luie campingstoel er een mooi boek bij te pakken. Hoe leuk is het dan om een boek te lezen dat aansluit bij je vakgebied? De redactie van Methode M presenteert de zomervakantie 2024 boekentips en wenst je alvast veel leesplezier!
Armoede uitgelegd aan mensen met geld, van Tim Jongers Dit boek onderzoekt de complexe oorzaken en gevolgen van armoede in onze samenleving. Jongers legt uit hoe structurele ongelijkheid en beleidskeuzes bijdragen aan de armoedeval, en belicht de persoonlijke verhalen van degenen die ermee worstelen. Het boek biedt een kritische blik op de rol van rijkdom en macht, en roept op tot meer empathie en actie om armoede effectief aan te pakken.
Misschien moet je iets lager mikken van Milo vd Kamp Een satirisch boek dat de prestatiedruk en ambities in onze maatschappij kritisch bekijkt. Van der Kamp neemt de lezer mee door de absurditeiten van het altijd hoger en beter willen presteren, en toont aan hoe dit vaak leidt tot teleurstelling en stress. Het boek moedigt aan om realistischer en meer tevreden te zijn met wie we zijn en wat we hebben.
Onzichtbare vrouwen, van Caroline Criado-Perez ‘Onzichtbare vrouwen’ onthult hoe onze wereld is ontworpen voor en door mannen, waardoor vrouwen systematisch worden benadeeld. Het boek onderzoekt diverse gebieden zoals gezondheid, werk en technologie, en laat zien hoe het gebrek aan genderdata leidt tot ongelijke kansen en gevaarlijke situaties voor vrouwen. Criado-Perez pleit voor een beter begrip en gebruik van genderdata om een rechtvaardiger en inclusievere samenleving te creëren.
’t Hooge Nest, van Roxane van Iperen Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gingen en een onderduikadres opzetten in het huis ’t Hooge Nest. Dit huis werd een toevluchtsoord voor veel onderduikers, maar uiteindelijk werden de zussen verraden en naar concentratiekampen gedeporteerd. Van Iperen beschrijft hun moed en doorzettingsvermogen, en onthult tegelijkertijd een minder bekend stuk Nederlandse oorlogsgeschiedenis.
Voor ieder wat waars, van Rob Wijnberg Rob Wijnberg onderzoekt hoe de moderne informatiemaatschappij leidt tot een overvloed aan alternatieve feiten en subjectieve waarheden. Wijnberg analyseert de invloed van media, technologie en politiek op ons begrip van de werkelijkheid en hoe deze factoren bijdragen aan polarisatie en verwarring. Het boek roept op tot kritisch denken en het herwaarderen van objectiviteit en waarheid in een tijdperk van desinformatie.
De identiteitsval, van Yascha Mounk In ‘De identiteitsval’ onderzoekt Yascha Mounk hoe identiteiten op basis van ras, geslacht, religie en andere kenmerken onze politiek en samenleving steeds meer verdelen. Mounk betoogt dat de focus op groepsidentiteit leidt tot polarisatie en uitsluiting, en pleit voor een hernieuwde nadruk op gedeelde waarden en individuele vrijheid. Het boek biedt inzicht in de gevaren van identiteitsdenken en de mogelijkheden voor een meer inclusieve en verenigde samenleving.
Een les om extra trots op te zijn! Samen met de Kinderombudsman hebben wij een les gemaakt voor leerlingen om hen te laten ontdekken wat de Kinderombudsman doet en hen bewust te maken van hun eigen (kinder)mensenrechten. We sluiten de les af met een samenwerkingsopdracht waarin leerlingen ontdekken hoe zij voor zichzelf kunnen opkomen.
Armoede onder kinderen, thuiszitters, scheidingen, (online)pestgedrag of privacy-schending. Zomaar een paar van de vele onderwerpen waar kinderen vandaag de dag mee worstelen. Weten kinderen zelf waar zij recht op hebben als zij in één van deze situaties terechtkomen? En als dat gebeurt en ze komen er niet meer uit, wat dan? Dan is daar de Kinderombudsman!
Aan het einde van de les kunnen leerlingen vrijwillig en anoniem een vragenlijst invullen waardoor zij meedoen aan een onderzoek van de Kinderombudsman over welzijn onder kinderen. Jaarlijks op 20 november wordt de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. De resultaten van dit onderzoek worden op deze dag gepresenteerd.
Deze gratis les van Methode M helpt jou om dit onderwerp, dat vaak als lastig wordt ervaren, bespreekbaar te maken in de klas. Doe er je voordeel mee en stay tuned op Methode M: de meest actuele methode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap!
Jullie hebben in groten getale feedback aan ons gegeven tijdens de feedbackweken! Ruim 250 docenten en leerlingen vulden onze vragenlijst in. In deze blog delen we de meest opvallende resultaten met jullie.
Feedback collega’s
Taalniveaus
De lesstof wordt door collega’s goed op niveau geschat, maar een aantal collega’s vindt het taalniveau voor sommige leerlingen nog pittig. In de komende zomerupdate gaan we daarom verder differentiëren op taal voor de verschillende schoolniveaus. De eerste slag slaan we met burgerschap. De lessen voor de onderbouw worden al op twee niveaus aangeboden. Voor de bovenbouwlessen burgerschap komen er drie taalniveaus, zodat je makkelijker kunt differentiëren in jouw klas. Bij maatschappijleer en maatschappijkunde voeren we de differentiatie op taalniveau stapsgewijs in.
Didactiek
Wat we beogen met onze methode (actueel aantrekkelijk lesmateriaal in de beleving van de leerling) komt goed bij jullie over. Ook de didactische werkvormen worden positief ontvangen. Methode M wordt gezien als actueel, interactief, mooi vormgegeven, gebruiksvriendelijk, vol afwisseling en aansprekend voor leerlingen:
“Methode M is een mooie interactieve methode met ondersteunend beeldmateriaal, dit maakt het aantrekkelijk voor leerlingen. Actuele items komen in de methode voor. Leerlingen vinden de filmpjes vaak interessant en dit levert dan een mooi gesprek op. Daarnaast zitten er verschillende werkvormen in die je ook kan gebruiken voor praktische opdrachten.”
De lesstof is:
De opdrachten zijn:
Het taalniveau is:
Goed op niveau (82 %)
Goed op niveau (68%)
Goed op niveau (73 %)
Te moeilijk (14 %)
Te makkelijk (23 %)
Te moeilijk (27 %)
Te makkelijk (4 %)
Te moeilijk (9 %)
Te makkelijk (0%)
Uitkomst docentenfeedback 2024
Feedback leerlingen
Ook leerlingen zijn blij met Methode M. Ze noemen de lesmethodes overzichtelijk, duidelijk, compleet en fijn om online mee te werken. De video’s en test jezelf worden erg vaak genoemd als leuk en handig. “Methode M is leuk en je leert er veel van tegelijk!” en “Het is een erg overzichtelijk programma wat ervoor zorgt dat ik fijn kan werken.”
Bezoek ons helpcentrum
Het valt ons op dat nog niet alle collega’s en leerlingen alle functionaliteiten van onze methodes weten te vinden. Daarom hebben we ze allemaal voor jullie op een rijtje gezet met een duidelijke uitleg in ons helpcentrum. Hier vind je ook het antwoord op veelgestelde vragen. Doe er je voordeel mee.
Al met al is de overgrote meerderheid van zowel leerlingen als collega’s positief over onze lesmethodes. Collega’s geven ons gemiddeld een 7,6, en leerlingen beoordelen ons met een gemiddelde van 8,1!
Jouw feedback is waardevol De komende maanden gebruiken we de feedback om de methode nog beter te maken voor het nieuwe schooljaar. Wil je ook feedback geven? Bel, mail of whatsapp ons of gebruik de feedbackknop, onderaan iedere les van Methode M.
Alleen samen maken we de beste methode voor maatschappijvakken!