Opdracht Gameverslaafd

Foto: Sigmund

Je hebt vast wel eens gehoord van een gameverslaving. Niet iedereen die een spel speelt, is direct verslaafd. Wanneer ben je dit wél? Zorgt dit dan ook voor problemen? Kun je hier ook weer vanaf komen?

In deze opdracht gaan we uitzoeken wat een gameverslaving is, hoe je deze kunt herkennen en hoe je er vanaf kunt komen.

Bekijk deze opdracht op Methode M

Deze keuzeopdrachten zijn een onderdeel van Methode M, de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde én burgerschap. Neem een gratis proeflicentie van 3 weken of schaf de hele set aan voor slechts €3,95 per leerling.

Leren voor het eindexamen met Methode M

Voor het eerst zijn de eindexamens van maatschappijkunde gebaseerd op de herziening van de syllabus. Extra spannend dus hoe het Cito daar mee om is gegaan in de nieuwe centrale eindexamens. Voor ons als docenten dus de taak om leerlingen nog eens extra goed voor te bereiden op het cse. Dat kan heel eenvoudig met methode M.

Ten eerste zitten de modules van maatschappijkunde van Methode M bomvol met goede eindexamenoefeningen. Daarnaast bevat Methode M een aparte module die zich specifiek richt op de analyse van het maatschappelijk vraagstuk (ook los te bestellen). Hierin is Methode M uniek ten opzichte van andere methoden.

Graag wijzen we jullie ook nog op de twee gratis tools die we recent beschikbaar hebben gesteld:

Quizlet Methode M - Maatschappijleer

We hebben alle begrippen van maatschappijkunde op Quizlet gezet en extra oefentoetsen gemaakt voor Kahoot. Met al deze extra’s van Methode M maak jij het voor je leerlingen wel heel aantrekkelijk om te oefenen met de leerstof van maatschappijkunde!

Succes met het klaarstomen van de leerlingen voor het eindexamen!

Opdracht De Bijstand

Over een paar jaar heb je waarschijnlijk je vmbo-diploma op zak. En weer een paar jaar later heb mogelijk zelfs een mbo-opleiding afgerond. En dan ga je natuurlijk aan het werk! Eindelijk een fulltime inkomen. Toch? Maar wat nou als het niet lukt om een baan te vinden? Dan kom je terecht in de bijstand. De bijstand, wat is dat eigenlijk?  

In deze opdracht ga je onder andere onderzoeken waarom de bijstand is ontstaan en wat het verschil is met de participatiewet.

Bekijk deze opdracht op Methode M

Deze keuzeopdrachten zijn een onderdeel van Methode M, de lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde én burgerschap. Neem een gratis proeflicentie van 3 weken of schaf de hele set aan voor slechts €3,95 per leerling.

Speel Kahoot met je eindexamenleerlingen

Al eerder zetten wij alle begrippen van Methode M in Quizlet. Dit maakt het voor leerlingen nog aantrekkelijker om te leren voor de toetsen. Dat bracht ons op het idee om ook Kahoot! te integreren/toe te vroegen aan onze Methode. We zijn daarom gestart met oefentoetsen in Kahoot.

De eindexamenonderwerpen Politiek en beleid en Criminaliteit en Rechtsstaat staan al online, zodat je ze nog kunt oefenen met je klas voor de eindexamens! Grijp je kans en Ga direct naar onze profielpagina.

afbeelding kahoot

Na de zomervakantie zorgen we ervoor dat van alle modules en alle niveaus van maatschappijleer én maatschappijkunde een oefentoets beschikbaar is in Kahoot. Bekijk alle Kahoots hier.

Feedbackweken op Methode M

We zijn ons alweer aan het voorbereiden op volgend schooljaar. Zoals je weet staat de actualiteit bij Methode M altijd centraal. Nieuws dat aansluit bij de belevingswereld van jouw leerlingen geeft jouw lessen maatschappijleer een extra boost. We staan dan ook te trappelen om Methode M helemaal klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Met nieuws dat jouw leerlingen raakt.

Maar we kijken ook verder dan de actualiteit. En daarbij hebben we jouw hulp nodig. Leggen we alle lesstof goed uit? Kunnen we een aantal functionaliteiten verbeteren? Waar moet onze aandacht naar toe?Om dit goed te bepalen, is input vanuit de gebruikers heel belangrijk. Daarom is het de hoogste tijd voor de feedbackweken.

Alle gebruikers die inloggen op Methode M zien op de homepage een link naar een feedbackformulier met een aantal vragen die ons gaan helpen Methode M nog verder te verbeteren. Alles wat we vragen is 5 minuutjes van jouw tijd om ons te laten weten hoe jij en jouw leerlingen Methode M ervaren.

Vul dus snel de vragenlijst in en maak kans op een bol.com cadeaubon ter waarde van 10 euro. We verloten er 10 onder docenten en 10 onder leerlingen.

Samen maken we de beste methode voor maatschappijleer!

Heel erg bedankt alvast!

Opdrachten Oorlog in Oekraïne

Opdrachten Oorlog in Oekraïne vmbo
Foto: Matti

We zijn allemaal geschrokken door de inval van Rusland in Oekraïne. De mate waarin de omringende landen hun steun uitspreken voor Oekraïne en de maatregelen die de NAVO neemt, maakt dat oorlog best wel dichtbij voelt.

Lees verder

Opdracht Zware Criminaliteit

Opdracht Zware Criminaliteit
Bron: Anna Shvets

De laatste jaren is er veel om te doen geweest: de zware criminaliteit rondom de handel in drugs. Het proces tegen Ridouan T., de mocromaffia, de moorden op Peter R. de Vries en Derk Wiersum. Het lijkt soms alsof de drugswereld de dienst uitmaakt in ons land. Maar is dat wel zo? Is het echt zo’n groot probleem in Nederland? Waarom houdt dat ons zo bezig? En welke rol spelen jongeren in dit probleem? Laten we dat eens beter bekijken!

Lees verder

Samenwerking met Peppels

Maakt jouw school gebruik van Peppels? Dan hebben wij goed nieuws: voortaan kun je de lessen van Methode M direct klaarzetten in Peppels. Handig voor jou en voor de leerlingen!

Lees verder

Begrippen Methode M nu op Quizlet

Quizlet Methode M - Maatschappijleer

Nieuw! Begrippen maatschappijleer en maatschappijkunde oefenen op Quizlet

Hoe houd je de aandacht van je leerlingen vast? Onze leerlingen staan over het algemeen niet juichen als ze een hele waslijst aan begrippen moeten leren. Hoe maak je het dan toch interessant? Door hen uit te dagen met spelletjes!

Lees verder

Opdracht #MeToo

Opdracht #metoo vmbo maatschappijleer
Foto Fragment BOOS/BNNVARA

Via sociale media werd de hashtag ‘#MeToo’ wereldwijd bekend. Over de hele wereld kwamen mensen in opstand tegen seksuele intimidatie en aanranding. Online deelden ze hun verhalen en gaven ze elkaar steun. Dit bleef niet zonder gevolgen. Ook in Nederland.

Lees verder