Swingend het jaar uit: 15 jongerenculturen in muziek

Mijn aller-favorietste les, ik heb veel favoriete lessen, van het schooljaar is de les waarin ik improviserend met de leerlingen door de muziek van jongerenculturen struin. Heerlijk! De leerlingen lachen zich suf om die gekke muziek en de kleding van vroeger. En na iedere les denk ik, dít moet ik beter voorbereiden volgend jaar.

Ik vroeg mijn collega biologie Jorg – iedereen heeft wel een collega die alle foute nummers mee kan zingen – om me daarbij te helpen. Wij kwamen na uren materiaal, discussie en plezier tot deze lijst. Op YouTube is er een speciale playlist, met schaduwlijst, omdat we anders ruzie kregen.

Disclaimer: Het is dus geen “muziekstromingenlijst”. En ja, hij is zeer discutabel. Voel je vrij om suggesties te geven, de lijst op YouTube is zo aangepast.

0. Vooraf: Johnny Jordaan en Willy Alberti

Hier vertel je dan dat tot de jaren 50 het enorm saaie jaren waren. En de rest kun je zelf wel invullen.

1. Nozems ’50

2. Hippies ’60

3. Punkers ’70

4. Metalheads ’70

5. Rastas ’70

6. Disco ’70

7. Skinheads ’70

8. Rock ’80

9. HipHop/R&B ’80

10. Alto’s ’80

11. Gothic ’90

12. Skate ’90

13. Gabbers ’90

https://www.youtube.com/watch?v=aKZw3xRXL4w

14. Emo’s ’00

15. Hipsters ’10

Op YouTube staat de complete playlist, met voor – bijna – iedere jongerencultuur een extra nummertje. Een prima after-top-2000-lijstje. Gelukkig nieuwjaar!

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

Reacties zijn gesloten.