Publieke omroep anno 2016

We vertellen allemaal wel het verhaal van de verzuiling, de duidelijke inrichting van ons landschap in katholieken, protestanten, socialisten en liberalen. Onder deze noemers konden we voetbalclubs, politieke partijen, kranten en publieke omroepen kwijt. Maar met dat laatste hebben we nu een probleem, die publieke omroepen, hoe zit dat nou?

Belangrijk om te weten is dat de overheid verschil maakt tussen taakomroepen en omroepverenigingen. Taakomroepen hebben vanzelfsprekend een taak vanuit de overheid, een omroepvereniging bestaat uit leden en heeft een diverser aanbod (zie de mediawet).

Per 2016 mogen er nog maar acht omroeporganisaties bestaan (dus zowel taakomroepen als omroepverenigingen) en zoals het er nu uit ziet, gaan het deze acht worden:

  1. NOS (taakomroep)
  2. NTR (taakomroep)
  3. KRO-NCRV-RKK
  4. VARA-BNN
  5. AVROTROS
  6. EO
  7. MAX
  8. VPRO

Dit betekent voor de aspirant-omroepen PowNed en WNL dat ze, mits meer dan 50.000 leden, zich per 1 januari 2016 moeten aansluiten bij een van de bovenstaande omroepverenigingen.

De omroepen met een kerkelijke/spirituele achtergrond zoals HUMAN, IKON, JO, OHM zullen moeten stoppen. Echter heeft HUMAN besloten als omroepvereniging verder te gaan, zij hebben meer dan 50.000 leden en kunnen zich in 2016 aansluiten bij een van de zes omroepverenigingen.

Verder lezen?

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen