Opdracht Levenslang & tbs

Opdracht maatschappijleer levenslang & tbs
Foto: Matthew Ansley

Levenslang in Nederland is ook echt levenslang. Betekent dit dat een gevangene met een levenslange gevangenisstraf echt NOOIT meer vrijkomt? Meestal wel. Ook de strafmaatregel tbs kan ervoor zorgen dat je niet meer vrij komt. Nederland is op dit gebied best wel streng.

In deze les leren leerlingen wat levenslang in Nederland betekent, wat tbs inhoudt en waarom Nederland kritiek krijgt op deze strafmaatregelen.

Bekijk deze opdracht op Methode M

Deze opdrachten zijn een onderdeel van Methode M, de lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Neem een gratis proeflicentie van 3 weken.

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

  • Levenslang is niet ook echt in alle gevallen levenslang. Dat veroordeelden “NOOIT meer vrij” komen is dus onjuist.

    Zie hier de uitleg van het OM:
    “Een levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen. Na 25 jaar wordt beoordeeld of iemand met levenslang mag gaan werken aan een mogelijke terugkeer in de maatschappij. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn de mate van herstel, het risico op herhaling en de belangen van slachtoffers en nabestaanden.”

    Die jongeren stemwijzer van Methode M is erg handig om jonge scholieren die niet of nauwelijks geïnteresseerd zijn in politiek laagdrempelig kennis te laten maken met de politieke partijen en hun standpunten. Bedankt daarvoor!

  • Avatar foto
    Stef van der Linden zegt:

    Hoi Daniel, dankjewel voor je reactie en het compliment over de stemwijzer.

    Het klopt wat je zegt, het is ook tijd om de opdracht bij te werken. Onderaan zie je ook dat we de leerling vragen of er al een update is op nieuwe wetgeving. En inderdaad, die is er!

    Ik denk wel dat we goed moeten benadrukken dat het in principe levenslang is, dat men niet vanzelfsprekend weer vrij komt na 25 jaar.

    edit: 18 januari, we hebben hem aangepast met je feedback. Dankjewel!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.