Wat kun je kijken met de klas? De NPO!

Wij hebben zo’n vak, waarbij het soms beter is als de leraar even niet onderwijst. Dat wanneer een ander aan het woord is, deze meer indruk maakt dan wanneer je zelf wéér vol enthousiasme staat te vertellen. Dit doen we door gastsprekers in de les te halen, maar eigenlijk ook gewoon door soms terug te vallen op YouTube, documentaires en regelmatig ook toffe programma’s van de NPO.

Als linkse leraar, ben ik natuurlijk fan van de NPO en indoctrineer ik mijn leerlingen daarom graag met linkse programma’s. Buiten dat, heb ik gewoon 15 toffe programma’s op een rijtje gezet (overigens met hulp van jullie):

#1. Metropolis

Metropolis

Buitenlandprogramma waarin lokale reporters ons hun wereld laten zien. (Handig de “In de klas”-versie.)

#2. Puberruil

Puberruil

Gooit al meer dan 10 jaar het leven van pubers een weekje overhoop. In deze “clash of cultures” nemen pubers een week lang elkaars leven over.

#3. Medialogica

Medialogica

Na slapen en werken besteden wij de meeste tijd aan het gebruik van media. Zij dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid, ze bepalen in belangrijke mate ons beeld van de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe verhoudt het beeld dat zij schetsen zich tot de werkelijke wereld? (Handig de “In de klas”-versie.)

#4. Wij zitten vast

Wij zitten vast

Sophie Hilbrand is een half jaar te gast in één van de justitiële jeugdinrichtingen van Nederland. De jongeren die hier vastzitten zijn tussen de 12 en 24 jaar. Ze zitten in voorlopige hechtenis, zijn veroordeeld tot een straf of tot een maatregel volgens het jeugdstrafrecht.

#5. De Rechtbank

De Rechtbank

In de realityserie De Rechtbank worden rechters van de rechtbank in Utrecht gevolgd die openhartig over hun vak praten. We zien ze aan het werk bij de zittingen en voelen op die manier mee met de dilemma’s die ten grondslag kunnen liggen aan de uitspraak. Ook worden de verhalen van mensen die voor de rechter verschijnen belicht.

Hoe komt het dat racisme altijd en overal weer de kop op steekt? Dat testen we in een bijzonder sociaal experiment onder leiding van Seyda Buurman-Kutsal.

#7. Dictator

Dictator

Sociaal experiment. Acht jongeren laten zich opsluiten in een oude gevangenis, en worden geconfronteerd met een dictatuur. Blijven zij trouw aan zichzelf of zwichten zij voor de dictator?

#8. Het Instituut

Het Instituut

Honderd mensen worden een week lang opgesloten in een voormalige kazerne in Ede: Het Instituut. Contact met de buitenwereld is gelimiteerd en alle honderd proefpersonen krijgen een gelijke behandeling: dezelfde kleding, hetzelfde eten, eenzelfde slaapplaats. Een week lang fungeren zij als proefpersonen en worden onderworpen aan tientallen psychologische, sociale en fysieke onderzoeken en experimenten. Een walhalla voor de onderzoekers. En een onvergetelijke ervaring voor de deelnemers.

#9. Van de straat

Van de Straat

De jongeren Van de Straat krijgen het niet voor elkaar iets van hun leven te maken. Ze komen in aanraking met justitie, maken hun opleiding niet af of lachen om een baan. Steeds weer vergooien ze eigenhandig hun kans op een toekomst. Ze vullen de dag met hangen, uitgaan, veel drinken, tv-kijken en drugsgebruik. En daar hebben ze zelf schoon genoeg van. In Van de Straat gaat psycholoog en coach Kas Stuyf met de deelnemers aan de slag om hun dromen en doelen te verwezenlijken.

#10. Zondag met Lubach

Zondag met Lubach

Zeven dagen nieuws in dertig minuten, satirisch geremixt door Arjen Lubach. Met irrelevante verhalen van relevante gasten. Of andersom. Vanuit theater Bellevue in Amsterdam: platte inhoud en diepgravende grappen.

#11. Rot op naar je eigen land

Rot op naar je eigen land

Weinig geld, onvoldoende voedsel, slapen in een troosteloos opvangkamp of in de open lucht. Danny Ghosen laat in Rot op naar je eigen land van de EO zien hoe hard het vluchtelingenbestaan is. Zes deelnemers beginnen aan de reis die vluchtelingen afleggen, maar dan in omgekeerde richting.

#12. Vreemde tralies

Vreemde tralies

Arjan Erkel bezoekt Nederlandse mannen en vrouwen die gevangen zitten in het buitenland. In een bijzondere persoonlijke ontmoeting leren we de gevangenen kennen, maar ook de gevangenis waar zij verblijven.

#13. Ajouad: kaaskop of mocro?

Ajouad: kaaskop of mocro?

Openhartige egodocument waarin Ajouad El Miloudi op zoek gaat naar antwoorden binnen de Marokkaanse cultuur rondom thema’s als liefde, relaties en seksualiteit, ontspanning en uitlaatkleppen, status en imago. Maar ook het thema waarom maken sommige jonge Marokkanen radicale keuzes in geloof en misdaad? Daarbij schuwt hij het niet om taboe onderwerpen en pijnpunten te bespreken.

#14. De Hokjesman

De Hokjesman

De Hokjesman doet veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen. Hierbij kijkt hij nadrukkelijk naar geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes.

#15. De Trek

De Trek

Kun je van een mensensmokkelaar houden? Is migratie het probleem? Of is migratie de oplossing? Wat gebeurt er met migranten nadat ze Nederland zijn uitgezet? En kent Afrika ook anti-buitenlander populisten als Donald Trump of Geert Wilders? In ‘De Trek’ reist correspondent Bram Vermeulen over het Afrikaanse continent om met de hoofdrolspelers te spreken die zelden in het debat over migratie aan het woord komen.

Wat zit er voor jou bij? En heb je zelf nog NPO-tips?

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen