Wat is maatschappijleer?

Maatschappijleer is een verplicht vak in het vmbo, havo en vwo. Het wordt gegeven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Is maatschappijleer een examenvak?

Het vak heeft de status van een schoolexamenvak. Dat betekent dat het meetelt op het diploma, maar niet wordt afgesloten met een centraal eindexamen. Op de havo en vwo maakt het deel uit van het zogenoemde ‘combinatiecijfer’. Op het vmbo telt maatschappijleer mee in de slag-zakregeling en dient het dus ook als compensatiecijfer.

Je kunt je verder verdiepen in maatschappijleer door maatschappijkunde te volgen op het vmbo, of maatschappijwetenschappen op de havo/vwo. Niet alle scholen bieden dit vak aan.

Welke thema’s komen er aan bod bij maatschappijleer?

De kern van de inhoud van het vak maatschappijleer vind je terug in de sociale wetenschappen, met name bij politicologie en sociologie.

Op het vmbo komen de volgende thema’s aan bod: cultuur en socialisatie, sociale verschillen, macht en zeggenschap, en beeldvorming en stereotypering. Zie ook het examenprogramma.

Op de havo en het vwo staan de domeinen vaardigheden, rechtsstaat, parlementaire democratie, verzorgingsstaat en pluriforme samenleving centraal. Zie ook het examenprogramma havo en het examenprogramma vwo.

De modules bij Methode M.

Waarom is maatschappijleer belangrijk?

Bij maatschappijleer leer je beter begrijpen hoe de samenleving samenwerkt. Ook leer je over jouw rol daarin en hoe je actief aan de maatschappij kunt deelnemen. Het helpt je om een stem te hebben!

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor burgerschap, maatschappijleer en maatschappijkunde. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.