Burgerschap methode Basisonderwijs

Op dit moment werken we aan een versie van onze burgerschapsmethode voor het basisonderwijs. De huidige versie is gemaakt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en vanuit dit format ontwikkelen we samen met leerkrachten uit het primair onderwijs een nieuwe versie.

In het kort
Vak Burgerschap
Doelgroep Basisonderwijs
Niveau Groep 7 en 8
Beschikbaar 1e kwartaal 2024

Geef me een seintje als het (bijna) af is

We mailen je alleen als we echt iets te vertellen hebben.

   
   

De kern van de methode

Jouw leerlingen ontwikkelen door middel van activerende werkvormen hun eigen burgerschapscompetenties, zoals omschreven in de Wet voor Burgerschapsonderwijs. Het zijn 20 losse lessen die makkelijk in te passen zijn op elk moment in het lesprogramma.

Afbeelding methode Burgerschap Onderbouw van Methode M

Ontwikkelen van burgerschapscompetenties

In elke les staat een onderwerp centraal (actie voeren, waarden, pesten, nee durven zeggen, vooroordelen). De leerlingen gaan zich verdiepen in dit onderwerp om vervolgens zelf aan de slag te gaan en de opgedane kennis te verwerken middels een creatieve en actieve werkvorm. Hierdoor is het niet alleen lesstof, maar gaan ze er ook echt zelf mee aan de slag. De les wordt afgesloten met enkele reflectievragen.

De 20 lessen kunnen los van elkaar gebruikt worden. Dit geeft de leerkracht de vrijheid en ruimte om de lessen op verschillende plekken in te zetten. De leerlingen maken deze opdrachten alleen, in een groepje of als klas. Deze keuzes zijn aan jou!

We hebben de methode opgedeeld volgens de vier burgerschapscompetenties: democratisch handelen, maatschappelijk verantwoord handelen, omgaan met conflicten en omgaan met verschillen. Iedere les besteed weer aandacht aan de waarden (vrijheid & gelijkheid, macht & inspraak, democratische cultuur, identiteit, diversiteit enzovoorts) en vaardigheden (communiceren, overleggen, sociaal & politiek handelen enzovoorts) zoals omschreven door het SLO.

Overzicht van alle lessen, leerdoelen en grote opdracht

Verantwoording lessenreeks

Inclusief

  • Jaarlijks uitgebreid bijgewerkt, altijd actueel
  • PDF-versie van iedere module of les als tekstboek, werkboek of allebei

Alvast binnenkijken?

Nieuwsgierig naar de versie voor het voortgezet onderwijs? Je kunt Methode M drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan!

Proeflicentie aanvragen

Burgerschapseducatie Arie van de Vrie Heb je hulp nodig bij het integreren van burgerschap binnen de school? Wij werken samen met VRIE Burgerschapseducatie: advies, cursussen en meer voor scholen in het primair- en voortgezet onderwijs.

Eenvoudig kennismaken met Methode M?

Plan een 30 minuten videogesprek in!

Lees meer reviews

Methode M voor Burgerschap
Volg ons op de socials, gewoon leuk!