Starten met Methode M

We proberen de methode zo eenvoudig mogelijk te houden. We leggen je graag de belangrijkste onderdelen uit.

1. Hoe gebruik ik Methode M?

Methode M is een website en staat online. Voor het gebruik moet je inloggen. Iedere gebruiker (leerling of docent) heeft een eigen account, deze accounts zijn gekoppeld aan de school.

Terug naar boven

2. Modules en lessen

Bij Methode M bestel je modules. Iedere module bestaat uit een lessenreeks, die wordt aangevuld met praktische opdrachten en oefeningen.

Een les bevat de lesstof, de leerdoelen, opdrachten en controlevragen. We verrijken de lesstof met YouTube-video’s, schriftelijke bronnen, afbeeldingen, lijsten, grafieken en tabellen.

Er zijn verschillende type opdrachten, deze zijn te herkennen aan hun eigen kleur en icoon. Zij hebben de volgende betekenissen:

  • Het antwoord is terug te vinden in de lesstof.
  • Het antwoord moet zelf (online) worden opgezocht.
  • Een doe-opdracht. Een online game, iets creatiefs of een werkstuk.
  • Een moeilijke vraag.
  • Een oefentoets.
  • Een persoonlijke vraag.

Maken van opdrachten

De docent bepaalt zelf hoe de leerlingen de opdrachten verwerken. Digitaal of in een schrift. Je kunt er dus voor kiezen om de antwoorden in de methode zelf te laten invullen. Je kunt dan deze antwoorden per leerling bekijken of per klas en per opdracht. Lees hier onze uitgebreide beschrijving. Let op: Je moet deze functionaliteit per klas aanzetten.

Nakijken

Docenten hebben bij de meeste opdrachten een “nakijkoogje” , zij kunnen direct het voorbeeldantwoord zien. Tip! Dit is bijvoorbeeld handig bij het gezamenlijk nakijken op het digibord.

Een docent kan een leerling individueel toestemming geven om na te kijken. Bekijk hier de uitgebreide uitleg met schermafbeeldingen.

Wanneer je digitaal antwoorden aan hebt staan, kunnen leerlingen bij het nakijken het antwoord zelf beoordelen. Zie dit voorbeeld:

Leerdoelen

Iedere les bevat leerdoelen. Hierin staat wat leerlingen moeten weten en kunnen. De leerdoelen bieden een stevig houvast bij het leren voor de toetsen. Deze vind je meestal terug onderaan de pagina.

Oefentoetsen

Een module bevat verschillende meerkeuzetoetsen waarmee de leerling zichzelf kan testen. Onderaan elke les staat een aantal oefenvragen waarmee te leerlingen kan testen of hij de stof beheerst. Iedere module bevat een Test jezelf en op de Begrippenpagina vind je een Begrippentoets. De leerling kan zijn resultaten zien op zijn Profielpagina onder het tabje Toetsresultaten.

De docent kan de toetsresultaten per leerling zien in het Schoolbeheer. Deze vind je bij Klassen & leerlingen.

Praktische opdrachten

Iedere module bevat een maak-, kijk- en doe-opdracht. Deze kunnen worden ingezet als praktische opdracht. Of gewoon om de stof te herhalen.

Iedere praktische opdracht bestaat uit een aantal stappen, met daaronder een “rubric” waarmee leerlingen zelf controleren of deze stap onvoldoende/voldoende/goed is gegaan. Dit stimuleert leerlingen om kritisch naar hun eigen werk te kijken. De docent kan dit tevens gebruiken voor zijn beoordeling.

Terug naar boven

3. Profielpagina

Leerlingen hebben via het hoofdmenu toegang tot hun profielpagina met hun persoonlijke gegevens. Hier vinden zij een overzicht van hun toetsresultaten en kunnen ze zelf hun wachtwoord wijzigen (wanneer ze geen gebruik maken van de Entree-functionaliteit).

Terug naar boven

4. Differentiëren binnen een klas

De docent kan het niveau (basis, kader en gt) per klas, maar ook per leerling instellen. Binnen één klas kun je dus werken met verschillende niveaus. Ongeacht het niveau is de structuur (modules en lessen) hetzelfde.

Klassen & leerlingen / Methode voor maatschappijleer op het vmbo!

Terug naar boven

5. Keuzeopdrachten en specials

Methode M bevat meer dan twintig keuzeopdrachten. De keuzeopdrachten bieden een verdieping op de verplichte lesstof. Daarnaast zijn er specials over de Tweede Kamer, Migratie en Generaties. Hierin vind je allerlei achtergrondinformatie over actuele onderwerpen in de maatschappij. Tip! Gebruik ze voor praktische opdrachten en werkstukken.

Terug naar boven

6. PDF-versies van iedere les

Soms is het handig om leerlingen iets op papier te laten uitwerken of simpelweg omdat een leerling zijn laptop niet bij zich heeft. Je kunt nu eenvoudig zelf een pdf van de lesstof maken. Je kunt kiezen voor de lesinhoud, of alleen werkbladen. Deze knop vind je bovenaan iedere les. Let op: het is een door de computer automatisch gegenereerde versie, die soms niet altijd even goed uit de verf komt.

Terug naar boven

7. Schoolbeheer

Het Schoolbeheer is de centrale plek voor alles wat met het gebruik van de methode te maken heeft. Je organiseert hier de klassen en leerlingen en downloadt de toetsen en lesmateriaal.

Schoolbeheer Methode M / Methode voor maatschappijleer op het vmbo!

Standaard kom je uit op het dashboard. Hier komen alle activiteiten per klas binnen: aanvragen om na te kijken, toetsresultaten van leerlingen, maar ook welke leerlingen inloggen of zich registreren.

Via het menu kom je bij “klassen en leerlingen”, hier kun je klassen bewerken of toevoegen. Per klas kun je instellen welke modules zichtbaar moeten zijn en welk niveau een leerling krijgt bij registratie.

Leerlingen laten registreren

Bij registratie wordt een leerling via de klascode gekoppeld aan een bepaalde klas. De klascode ontvang je bij het aanmaken van een klas. Bekijk hier de uitgebreide uitleg met schermafbeeldingen.

Leerlingenaccount wijzigen

Klik je op een klas, dan zie je welke leerlingen zich hebben geregistreerd. Je kunt in het overzicht makkelijk leerlingen verwijderen, maar ook het e-mailadres, niveau en wachtwoord van een leerling wijzigen of toetsresultaten inzien.

Docenten uitnodigen

Docentenaccounts zijn gratis. Via het Schoolbeheer kun je collega's uitnodigen. Zij ontvangen automatisch een e-mail met daarin een link om hun docentenaccount te activeren. Daarna hebben zij direct toegang tot het Schoolbeheer.

Terug naar boven

8. Hulp nodig?

Heb je nog ergens meer uitleg over nodig? Bekijk ook onze ondersteuningspagina met veel gestelde vragen. Geen probleem! We helpen je graag.

085 06 00 940 info@methodem.nl Stuur een WhatsAppje

Terug naar boven

Snel een vraag? Snel een antwoord!

Stuur ons een WhatsAppje

Nieuw! Burgerschap

Ontdek onze nieuwe lessenreeks voor burgerschap! Kijk voor meer informatie op de vakpagina, of vraag een proeflicentie aan.

Altijd volop in beweging

"Sinds dit jaar gebruiken wij bij ons op school deze mooie en vooral actuele methode. Methode M oogt modern, is toegankelijk en lijkt altijd volop in beweging te zijn met de actualiteiten. Er zijn keuzeopdrachten met een passend niveau. Deze kunnen summatief, maar ook als formatieve toetsing ingezet worden bij de voorbereiding van de toetsen en als controle voor het behalen van lesdoelen."

Andy Bogerd, docent Rembrandt College • Lees meer reviews

Volg ons, gewoon doen