Blendle: De nieuwe krant in de klas

Toen ik nog op de lerarenopleiding zat, wilde ik me als jonge maatschappijleer student ook zodanig profileren. Zo was het afgelopen met SBS6 kijken en nam ik een abonnement op de Volkskrant. In mijn eerste jaar als leraar kwam ik iedere ochtend netjes met de krant onder mijn arm de personeelskamer binnen. Vanaf dat moment begon ik vooral papier te verzamelen, het dagelijkse nieuws las ik vluchtig op internet en alleen de zaterdageditie kon mijn volledige aandacht krijgen. Anderhalf jaar later had ik stilletjes mijn abonnement weer opgezegd.

Tegenwoordig kan ik mijn vakgenoten weer recht in de ogen aan kijken, want ik heb Blendle. Ieder weekend, soms in de avond en zeker in vakanties struin ik daar kranten en tijdschriften af. Van het keurige NRC en Volkskrant tot het AD en de Telegraaf, ik lees het. Maar ik gebruik het ook juist in de klas en het is er ideaal voor!

Krantenkiosk van Blendle
Krantenkiosk van Blendle © Blendle

Vijf tips om Blendle in de klas te gebruiken:

1. Analyse van de krant
Het analyseren van een krant is kei gemakkelijk. Altijd gebruik maken van de laatste edities en de verschillende voorpagina’s direct op het scherm. Kies voor het overzicht van kranten, maak het scherm wat minder hoog en je hebt zo vier verschillende actuele kranten op een rij. Je klikt heel gemakkelijk door om de binnenkant van een krant te bekijken. Desnoods in twee verschillende vensters.

2. De dag van vandaag
Hoewel het programma van maatschappijleer een druk programma is, ziet elke leraar maatschappijleer, als het goed is, het belang van het bespreken van de actualiteit in zijn les. Door middel van de voorpagina’s van kranten of de pagina ’trending’ zijn er volop mogelijkheden om de actualiteit aan te rijken en te bespreken.

3. Artikelen zijn zo geprint
Het uitknippen van stukjes en dat 30x kopiëren behoort nu echt tot het verleden. Via Blendle is een artikel zo overgenomen, het biedt het zelfs als mogelijkheid aan om het in een mooi formaat, inclusief bron en huisstijl te laten afdrukken.

4. Voorbeelden en verdieping
Toen ik vorig schooljaar bezig was met de begrippen preventie en repressie kwam de Quest met een artikel hierover. Prettige voorbeelden voor in de les om moeilijke begrippen wat dichterbij te brengen. Blendle bevat vele verschillende tijdschriften die raakvlakken hebben met ons vak: De Quest, Vrij Nederland, de Groene Amsterdammer, Historisch Nieuwsblad, Filosofie magazine en zelfs de ‘Maarten’.

5. Gratis aanmelden inclusief zakgeld
Het aanmelden op Blendle is gratis. Sterker nog, je krijgt er zelfs een beetje zakgeld (€2,50) bij. Al besteed je geen geld aan het kopen van artikelen, het kranten- en tijdschriftenovericht geeft al een mooi beeld van ons medialandschap. Bestaande krantabbo’s kunnen overigens gekoppeld worden, dan kun je jouw krant gratis lezen. Blendle biedt zelfs mogelijkheden om leerlingen zelfstandig aan de gang te laten gaan en ze een beetje aan het lezen te krijgen.

Volop mogelijkheden dus voor het gebruik van Blendle in de klas. Mocht je zelf ook Blendle gebruiken in de klas? Deel je ideeën in de reacties.

Meer weten over Methode M?

Methode M is dé online lesmethode voor maatschappijleer, maatschappijkunde en burgerschap. Actueel, compact en passend bij de belevingswereld van leerlingen.

Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit van Methode M, mag je hem drie weken gratis proberen. Vraag nu een proeflicentie aan:

Proeflicentie aanvragen

 • Anke van Herk zegt:

  Klinkt aantrekkelijk, Stef, ook voor het vak Nederlands!
  Kunnen leerlingen ook zelf met Blendle aan de slag? Zouden we als school een abonnement kunnen nemen dat voordeliger is dan de Krantenbank?

  • Avatar foto
   Stef van der Linden zegt:

   Leuk dat je reageert.

   Ja zeker leerlingen kunnen zeker zelf aan de slag met Blendle, puntje 5 geeft juist de mogelijkheden voor leerlingen.

   Het lastige van een abonnement is dat je per artikel betaald, dus dan zou school een budget per maand beschikbaar moeten stellen (of iets dergelijks) het overdenken in ieder geval waard.

 • Rob van Beek zegt:

  Een mooi alternatief vind ik de Krantenbank van LexisNexis.
  Deze is schoolbreed in te zetten.
  Bij ons delen we de kosten tussen een stuk of 10 vakgroepen.

Reacties zijn gesloten.