Wat kun je kijken met de klas? De NPO!

Wij hebben zo’n vak, waarbij het soms beter is als de leraar even niet onderwijst. Dat wanneer een ander aan het woord is, deze meer indruk maakt dan wanneer je zelf wéér vol enthousiasme staat te vertellen. Dit doen we door gastsprekers in de les te halen, maar eigenlijk ook gewoon door soms terug te vallen op YouTube, documentaires en regelmatig ook toffe programma’s van de NPO.

Als linkse leraar, ben ik natuurlijk fan van de NPO en indoctrineer ik mijn leerlingen daarom graag met linkse programma’s. Buiten dat, heb ik gewoon 15 toffe programma’s op een rijtje gezet (overigens met hulp van jullie):

#1. Metropolis

Metropolis

Buitenlandprogramma waarin lokale reporters ons hun wereld laten zien. (Handig de “In de klas”-versie.)

#2. Puberruil

Puberruil

Gooit al meer dan 10 jaar het leven van pubers een weekje overhoop. In deze “clash of cultures” nemen pubers een week lang elkaars leven over.

#3. Medialogica

Medialogica

Na slapen en werken besteden wij de meeste tijd aan het gebruik van media. Zij dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid, ze bepalen in belangrijke mate ons beeld van de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe verhoudt het beeld dat zij schetsen zich tot de werkelijke wereld? (Handig de “In de klas”-versie.)

#4. Wij zitten vast

Wij zitten vast

Sophie Hilbrand is een half jaar te gast in één van de justitiële jeugdinrichtingen van Nederland. De jongeren die hier vastzitten zijn tussen de 12 en 24 jaar. Ze zitten in voorlopige hechtenis, zijn veroordeeld tot een straf of tot een maatregel volgens het jeugdstrafrecht.

#5. De Rechtbank

De Rechtbank

In de realityserie De Rechtbank worden rechters van de rechtbank in Utrecht gevolgd die openhartig over hun vak praten. We zien ze aan het werk bij de zittingen en voelen op die manier mee met de dilemma’s die ten grondslag kunnen liggen aan de uitspraak. Ook worden de verhalen van mensen die voor de rechter verschijnen belicht.

Hoe komt het dat racisme altijd en overal weer de kop op steekt? Dat testen we in een bijzonder sociaal experiment onder leiding van Seyda Buurman-Kutsal.

#7. Dictator

Dictator

Sociaal experiment. Acht jongeren laten zich opsluiten in een oude gevangenis, en worden geconfronteerd met een dictatuur. Blijven zij trouw aan zichzelf of zwichten zij voor de dictator?

#8. Het Instituut

Het Instituut

Honderd mensen worden een week lang opgesloten in een voormalige kazerne in Ede: Het Instituut. Contact met de buitenwereld is gelimiteerd en alle honderd proefpersonen krijgen een gelijke behandeling: dezelfde kleding, hetzelfde eten, eenzelfde slaapplaats. Een week lang fungeren zij als proefpersonen en worden onderworpen aan tientallen psychologische, sociale en fysieke onderzoeken en experimenten. Een walhalla voor de onderzoekers. En een onvergetelijke ervaring voor de deelnemers.

#9. Van de straat

Van de Straat

De jongeren Van de Straat krijgen het niet voor elkaar iets van hun leven te maken. Ze komen in aanraking met justitie, maken hun opleiding niet af of lachen om een baan. Steeds weer vergooien ze eigenhandig hun kans op een toekomst. Ze vullen de dag met hangen, uitgaan, veel drinken, tv-kijken en drugsgebruik. En daar hebben ze zelf schoon genoeg van. In Van de Straat gaat psycholoog en coach Kas Stuyf met de deelnemers aan de slag om hun dromen en doelen te verwezenlijken.

#10. Zondag met Lubach

Zondag met Lubach

Zeven dagen nieuws in dertig minuten, satirisch geremixt door Arjen Lubach. Met irrelevante verhalen van relevante gasten. Of andersom. Vanuit theater Bellevue in Amsterdam: platte inhoud en diepgravende grappen.

#11. Rot op naar je eigen land

Rot op naar je eigen land

Weinig geld, onvoldoende voedsel, slapen in een troosteloos opvangkamp of in de open lucht. Danny Ghosen laat in Rot op naar je eigen land van de EO zien hoe hard het vluchtelingenbestaan is. Zes deelnemers beginnen aan de reis die vluchtelingen afleggen, maar dan in omgekeerde richting.

#12. Vreemde tralies

Vreemde tralies

Arjan Erkel bezoekt Nederlandse mannen en vrouwen die gevangen zitten in het buitenland. In een bijzondere persoonlijke ontmoeting leren we de gevangenen kennen, maar ook de gevangenis waar zij verblijven.

#13. Ajouad: kaaskop of mocro?

Ajouad: kaaskop of mocro?

Openhartige egodocument waarin Ajouad El Miloudi op zoek gaat naar antwoorden binnen de Marokkaanse cultuur rondom thema’s als liefde, relaties en seksualiteit, ontspanning en uitlaatkleppen, status en imago. Maar ook het thema waarom maken sommige jonge Marokkanen radicale keuzes in geloof en misdaad? Daarbij schuwt hij het niet om taboe onderwerpen en pijnpunten te bespreken.

#14. De Hokjesman

De Hokjesman

De Hokjesman doet veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen. Hierbij kijkt hij nadrukkelijk naar geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes.

#15. De Trek

De Trek

Kun je van een mensensmokkelaar houden? Is migratie het probleem? Of is migratie de oplossing? Wat gebeurt er met migranten nadat ze Nederland zijn uitgezet? En kent Afrika ook anti-buitenlander populisten als Donald Trump of Geert Wilders? In ‘De Trek’ reist correspondent Bram Vermeulen over het Afrikaanse continent om met de hoofdrolspelers te spreken die zelden in het debat over migratie aan het woord komen.

Wat zit er voor jou bij? En heb je zelf nog NPO-tips?

6 handige YouTube-kanalen voor in de les

Zoals de vaste gasten inmiddels weten, werk ik aan mijn eigen methode voor maatschappijleer. Online. Een tijdrovend karwei, maar om verschillende redenen een interessante bezigheid. Een belangrijk onderdeel van de methode is de verrijking die het internet biedt. Ik surf me de afgelopen maanden suf naar passende video’s  en daar zaten een aantal YouTube-kanalen tussen die ik niet voor mezelf wil houden:

#1. Pro Demos

Onze helden in Den Haag, hebben heel wat mooie en uiteenlopende video’s gemaakt. Binnenkijken, aandacht voor een specifiek onderwerp of een uitlegvideo. Er komen nog regelmatig nieuwe video’s bij.

#2. Politie #PRO247

Deze Rotterdamse agenten weten wel hoe je respect moet afdwingen. Zet je verhaal online. De video’s van Politie Eenheid Rotterdam maakt het werk van de politie inzichtelijk, erg leuk (en spannend) voor in de klas!

#3. vpro zondag met lubach

Lubach’s Zondag met Lubach mag ondanks de eerdere aandacht op deze blog niet ontbreken in het rijtje. Zijn toegankelijke manier van het uitleggen van maatschappelijke thema’s past prima in de les.

#4. Mediawijzer.net

Ga aan de slag met mediawijsheid met behulp van deze video’s. Een hele lijst aan handige video’s: door henzelf gemaakt of in een afspeellijst.

#5. Jeugdjournaal

Helemaal niet kinderachtig als het om een serieus onderwerp gaat: het Jeugdjournaal. De nieuwswaardige video’s van het Jeugdjournaal zijn hapklare brokken die voor een goede inleiding zorgen.

#6. Rijksoverheid

Het account van de Rijksoverheid heeft heel veel verschillende video’s – het is een chaos, maar tussen de enorme hoeveelheid video’s zitten enkele pareltjes.

Bonus: Methode M

Op het YouTube-kanaal van Methode M verzamel ik alle video’s van de methode overzichtelijk in afspeellijsten. Ook gemakkelijk als je geen gebruik maakt van de methode.

Zelf nog tips? Laat het ons weten:

De mediabedrijven van Nederland: Persconcentratie 2017

Er is veel veranderd in ons medialandschap sinds ik drie jaar geleden een eerste overzicht maakte. Met de recente verkoop van SBS door Sanoma aan Talpa vindt er weer een kleine verschuiving plaats in ons medialandschap. Daarmee is de honger van John de Mol nog niet gestild. Er woedt nog een strijd om wie de Telegraaf Media Group mag inlijven. Het uitzoeken van welk merk bij welk bedrijf hoort is nog al een ingewikkeld spinnenweb, maar ik vermoed dat dit overzicht weer redelijk klopt.

Mediabedrijven Nederland
Mediabedrijven van Nederland © Rechthebbende

NPO

Budget 2016: 816 miljoen vanuit het ministerie van OCW

De reorganisatie van Sander Dekker is achter de rug. De NPO is teruggebracht naar acht omroepen (zes omroepen en twee ’taakomroepen’: NOS/NTR). Er zijn vijf televisiezenders en vijf radiozenders.

Internet
NPO en NPO Plus (een betaalde dienst om programma’s van de publieke omroep terug te kijken)

Televisie
NPO 1, NPO 2, NPO 3, NPO Zappelin en NPO Zapp
Daarnaast hebben ze nog een divers aanbod aan online/digitale zenders zoals NPO Cultura, NPO Best, NPO Politiek en bijvoorbeeld ook BVN.

Radio
NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4 en NPO Radio 5

RTL Group/RTL Nederland Holding BV

Omzet 2016: 490 miljoen (101 miljoen winst)

RTL Nederland is een dochterbedrijf van de RTL Group die in Europa opereert. John de Mol bezat tot 2012 een klein deel van de aandelen. Inmiddels zijn deze weer volledig in handen van RTL Nederland.

Internet
BuienradarRTLXL en Videoland

Televisie
RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 7 en RTL Z
Daarnaast hebben ze nog een divers aanbod aan digitale zenders, zoals RTL Crime, RTL Lounge en RTL Telekids.

Radio
RTL Lounge Radio

RTL zendt overigens nog altijd uit vanuit een Luxemburgse licentie en hoeft zich daarom niet aan de Nederlandse mediawet te houden.

Talpa Media Holding

John de Mol heeft Talpa Media verkocht aan ITV. Maar met Talpa Holding is hij nog altijd de eigenaar van televisie- en radiomerken. Ook is De Mol nog altijd actief voor Talpa Media als creatief directeur. Met Talpa Media ontwikkelen ze mediaformats. Deze kan hij nu dus nog makkelijker verkopen aan Talpa Holding/SBS Broadcasting BV/zichzelf. Van Talpa Holding bezit John de Mol 80% van de aandelen en 20% is in handen van de Rabobank. Het media-imperium van John de Mol is nog volop in beweging met een poging tot het overnemen van de Telegraaf Media Groep.

Internet
KIJK

Televisie
SBS6, Veronica, Net5 en SBS9 (SBS Broadcasting BV)

Radio (in samenwerking met TMG)
Radio 538 en Radio 10

Sanoma Media

Omzet 2016: 1,6 miljard (116 miljoen winst) 

Internet
NU.nlStartpagina, LindaTVGidsScholieren.comSchoolBANKTVGids en WTF

Tijdschriften
Autoweek, Donald Duck, Flow, Libelle, LINDA., Story en Veronica Magazine
Plus geven ze de televisiegidsen van diverse omroepen uit. (VARAGids, Avrobode etc.)

De Persgroep NV

Omzet 2016: 1,3 miljard (101 miljoen winst) 

Internet
Intermediair.nlTweakers.net en Autotrack.nl

Televisie
AT5 (33% van de aandelen)

Radio
Q-music

Kranten
Het Parool, Trouw, AD en De Volkskrant
Plus diverse grote regionale kranten (Brabants Dagblad, BN/De Stem etc.) en een aantal grote Belgische kranten (Het Laatste Nieuws, De Morgen).

Mediahuis NV

Omzet 2016: 398,5 miljoen (21,6 miljoen winst)

Deze Vlaamse krantenuitgever heeft grote Belgische kranten als Het Nieuwsblad, De Standaard en het Gazet van Antwerpen. Daarnaast is het bedrijf in strijd gewikkeld met Talpa Media Holding om de Telegraaf Media Groep over te nemen.

Kranten
NRC Handelsblad

Telegraaf Media Groep

Omzet 2016: 421 miljoen (1,6 miljoen winst)

Internet
DumpertGeenstijl, Relatieplanet.nl en Speurders.nl

Kranten
Telegraaf en Metro
Plus diverse regionale kranten (Noordhollands Dagblad, Westfries Weekblad etc.)

Radio (in samenwerking met Talpa Media Holding)
Sky Radio en Radio Veronica

Slotconclusie

De grootste verschuivingen zitten bij De Persgroep en Sanoma. De Persgroep heeft in 2015 Wegener opgekocht en neemt daarmee een zeer groot stuk uit het taart die krantenland heet. Wanneer de TMG overgaat naar het Vlaamse Mediahuis, zijn er in Nederland en België nog slechts twee grote krantenuitgevers: De Persgroep en Mediahuis.

Sanoma heeft met de verkoop van een groot aantal tijdschriften (Playboy, Grazia, Nieuwe Revu), plus de resterende aandelen aan Talpa, zijn terrein nog meer verplaatst naar online. De samenwerking met Talpa zal vermoedelijk gehandhaafd blijven, waardoor de huidige kruisbestuiving van de verschillende merken zal blijven (SBS en NU.nl zenden beide Champions League wedstrijden uit bijvoorbeeld) bestaan.

Vermoedelijk zal bij het volgend overzicht nog meer de focus liggen op online merken. Deze zijn natuurlijk een stuk mondialer (Google, Facebook, FOX, Netflix etc.), waardoor je je af kunt vragen hoe Nederlands de meest populaire mediamerken nog zullen zijn.

5 lestools die je na de verkiezingsuitslag kunt gebruiken

Ik baal. Vandaag hadden we studiedag en morgen is het proefwerkweek bij mij op school. Aan wie moet ik morgen dan enthousiast vertellen over de verkiezingsuitslag, de formatieprocedure en de mogelijke coalities? Ik moet een klein weekje geduld hebben, maar ik kwam alvast wat toffe middelen tegen om te gebruiken en die deel ik graag met jullie:

1. Coalitiemeter: EenVandaag of die van de NOS

EenVandaag: Coalitiemeter

Morgen begint natuurlijk het formatiespel. Met behulp van een coalitiemeter kun je kijken welke coalities er mogelijk zijn. De mooiste is die van EenVandaag, de NOS heeft er een en ook Coalitiemeter.nl is een alternatief. Als er meer mooie voorbeelden zijn zet ik ze erbij.

2. NTR SchoolTV Tweede Kamer

Interactieve manier om een blik op de Tweede Kamer te werpen met een hoop extra informatie. Ze hebben beloofd hem aan te passen wanneer het duidelijk is.

3. Prowise Verkiezingsles

Prowise: Verkiezingen
Voor de leraren die gebruik maken van Prowise. Een zeer uitgebreide ‘les’ met allerlei interactieve spelletjes. Weliswaar heel diverse niveaus, dus goed kijken wat je gebruikt voor je klas.

4. Voorkeursstemwijzer

Het gaat me niet zozeer om de stemwijzer. Meer geeft de Voorkeursstemwijzer de mensen op de kieslijst (letterlijk) een gezicht. Je kunt selecteren op geslacht, provincie, leeftijd, ervaring en ‘sector’.

5. Methode M: Tweede Kamerverkiezingen 2017

Tweede Kamerverkiezingen
Even een wij-van-wc-eend. Hij is de afgelopen weken volop gebruikt en hij blijft zeker online. Maar mocht nieuwe partijen als DENK, VNL of Forum voor Democratie in de Tweede Kamer komen dan zet ik ze zo spoedig mogelijk ook op de lijst.

3 nieuwe internetopdrachten over democratie, de grondwet en de Europese Unie!

Begin vorige maand kwam de staatssecretaris met het voorstel om scholen meer aandacht te laten besteden aan “de democratische rechtsstaat en gelijkheidsbeginselen, zoals de vrijheid van meningsuiting”. Het was nieuwe stof “dus daar gaat wat tijd overheen” en hij verwacht dat het over twee jaar klaar zou zijn.

Dan heb ik een mooie verrassing voor de stas, ik heb namelijk drie nieuwe internetopdrachten gemaakt die leerlingen bewust (ik vond het woord “doordringen”  wat ongepast) maken “wat het betekent om Nederlander te zijn, om in dit land te wonen en daar trots op te zijn”. Gewoon, omdat het mijn vak is. Een vak verplicht op iedere middelbare school. Maatschappijleer.

Oke, genoeg ironie! Drie nieuwe internetopdrachten voor ieder die wil:
Democratie
De Grondwet
Europese Unie

Deze drie nieuwe internetopdrachten maken onderdeel uit vanuit de bestaande reeks internetopdrachten op Methode M. De stek voor de nieuwe online methode voor maatschappijleer.

Een SUPER overzicht: Tweede Kamerverkiezingen 2017

De verkiezingscampagnes zijn begonnen! Er is niet veel leukers dan een schooljaar waarin er Tweede Kamerverkiezingen zijn. De politiek is volop in het nieuws en vaak op een aansprekende manier. Tijd om op Methode M een “Tweede Kamerverkiezingen-special” te maken.

Alle partijen uit de huidige Tweede Kamer: inclusief verkiezingsspotjes, lijsttrekkers, belangrijkste standpunten en de link naar het verkiezingsprogramma. Makkelijker kan ik het niet maken!

Ga naar de “Tweede Kamerverkiezingen-special”

Tweede Kamerverkiezingen
Mooie visuals hè! Gemaakt door Inter Arma (interarma.nl).

Swingend het jaar uit: 15 jongerenculturen in muziek

Mijn aller-favorietste les, ik heb veel favoriete lessen, van het schooljaar is de les waarin ik improviserend met de leerlingen door de muziek van jongerenculturen struin. Heerlijk! De leerlingen lachen zich suf om die gekke muziek en de kleding van vroeger. En na iedere les denk ik, dít moet ik beter voorbereiden volgend jaar.

Ik vroeg mijn collega biologie Jorg – iedereen heeft wel een collega die alle foute nummers mee kan zingen – om me daarbij te helpen. Wij kwamen na uren materiaal, discussie en plezier tot deze lijst. Op YouTube is er een speciale playlist, met schaduwlijst, omdat we anders ruzie kregen.

Disclaimer: Het is dus geen “muziekstromingenlijst”. En ja, hij is zeer discutabel. Voel je vrij om suggesties te geven, de lijst op YouTube is zo aangepast.

0. Vooraf: Johnny Jordaan en Willy Alberti

Hier vertel je dan dat tot de jaren 50 het enorm saaie jaren waren. En de rest kun je zelf wel invullen.

1. Nozems ’50

2. Hippies ’60

3. Punkers ’70

4. Metalheads ’70

5. Rastas ’70

6. Disco ’70

7. Skinheads ’70

8. Rock ’80

9. HipHop/R&B ’80

10. Alto’s ’80

11. Gothic ’90

12. Skate ’90

13. Gabbers ’90

https://www.youtube.com/watch?v=aKZw3xRXL4w

14. Emo’s ’00

15. Hipsters ’10

Op YouTube staat de complete playlist, met voor – bijna – iedere jongerencultuur een extra nummertje. Een prima after-top-2000-lijstje. Gelukkig nieuwjaar!

5x Zondag met Lubach voor in de klas

Gisterenavond bleef ik hangen in een nieuwe serie op Netflix. Ik wierp (zoals iedere 5 minuten) een blik op Twitter en ik zag dat ik Zondag met Lubach was vergeten. Wekelijks op zondag stroomt rond 22:00 uur mijn tijdlijn op Twitter weer vol met enthousiaste collega’s die naar #zml aan het kijken zijn. Gelukkig is missen bij ZML geen probleem, want de filmpjes staan direct op YouTube, ondanks ons eigen Sander Dekker.

Voor de zml-leek: Arjen Lubach legt op een snelle, humorvolle en eenvoudige manier maatschappelijke onderwerpen uit. Ideaal voor in de les. 

Daarom! 5x Zondag met Lubach voor in de klas! *drukt op knopje*

1. (Media) De knaller van gisterenavond. De macht van Facebook en hoe ze hier mee om gaan.

2. (Criminaliteit) Het gedoogbeleid anno 2016 uitgelegd met de komst van een ‘nieuwe’ opiumwet.

3. (Politiek) Splinterpartijen en de aankomende verkiezingen

4. (Rechtsstaat) De gescheiden machten, maar ook wat er mis gaat

5. (Media) Mediawijsheid. Niet alles is wat het lijkt.
https://www.youtube.com/watch?v=cXVbscrc1vc

BONUS: ZML maakt een karikatuur van iedere politieke partij.

Uiteraard is er nog veel meer online beschikbaar, wat is jouw favoriete fragment?

Komt dat zien: Nieuwe reeks internetopdrachten!

De webquests zijn vernieuwd en heten voortaan internetopdrachten. Los van het feit dat het natuurlijk een term is uit de digitale prehistorie, waren de ‘quests’ zelf ook tamelijk verouderd. Deze zomer had ik me eens echt voorgenomen om ze aan te pakken en dat is gelukkig nu een feit. Op mijn nieuwe stek Methode M (daarover later meer) mag iedereen ze gebruiken.

Zelf gebruiken we ze op onze school als inhaalprogramma voor instromers, afstromers en de reguliere PTA. Het aanbod van dit moment:

Politiek
Multiculturele samenleving
Verzorgingsstaat
Cultuur
Media
Nieuwsselectie
Criminaliteit

Helaas is het aanbod aan videomateriaal op SchoolTV in sommige gevallen nog een tikje verouderd, maar bij gebrek aan beter en als ze inhoudelijk nog voldoen heb ik gekozen om deze toch te gebruiken. Ik sta 100% open voor goede feedback, verbeteringen en suggesties.. schroom dus niet om contact op te nemen.

Ik zal het komende schooljaar nog enkele nieuwe internetopdrachten online zetten. Dus houd de website in de gaten, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.